Επιδοτούμενα Προγράμματα

Ενημερωθείτε για τα επιδοτούμενα προγράμματα που προκηρύσσονται ανά τακτα χρονικά διαστήματα.

Oλοκλήρωση της υποβολής προτάσεων για τα 4 πρώτα προγράμματα μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ΕΣΠΑ

Oλοκλήρωση της υποβολής προτάσεων για τα 4 πρώτα προγράμματα μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ΕΣΠΑ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 8/7/2016 η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων για την «Αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων», την τελευταία από τις τέσσερις νέες δράσεις επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ).

Αναλυτικά, για κάθε μια δράση:

  • Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (100% χρηματοδότηση): Υποβλήθηκαν 16.193 αιτήσεις νέων επιστημόνων (νομικών, γιατρών, μηχανικών κ.ά.) από ολόκληρη την επικράτεια, συνολικού προϋπολογισμού 419 εκατ.  €, ενώ το συνολικό ποσό αιτούμενης χρηματοδότησης ανέρχεται στα 392 εκτ. €. Με βάση την μεγάλη συμμετοχή που καταγράφηκε, μελετάται το ενδεχόμενο μιας επιπλέον αύξησης του προϋπολογισμού της δράσης στον β’ κύκλο που θα ακολουθήσει.

 

  • Νεοφυής Επιχειρηματικότητα (100% χρηματοδότηση): Υποβλήθηκαν 5.626 προτάσεις, εντοπισμένες κατά κύριο λόγο στα μεγάλα αστικά κέντρα, συνολικού προϋπολογισμού 339,9 εκατ. €, ενώ το συνολικό ποσό αιτούμενης χρηματοδότησης ανέρχεται στα 318,1 εκατ. €. Ιδιαίτερα μεγάλο μέρος των αιτήσεων αφορά τομείς που έχουν επισημανθεί ως βασικοί τομείς προτεραιότητας στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης: προπάντων τον τομέα των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής, αλλά και τους τομείς της αγροδιατροφής ή της υγείας.

 

  • Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών (50% χρηματοδότηση): Ο τουρισμός αποτελεί έναν τομέα προτεραιότητας, στον οποίο η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και για τις προοπτικές του οποίου είναι κρίσιμη η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν 2.552 υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις από όλη την επικράτεια συνολικού προϋπολογισμού 324,3 εκατ. €, ενώ το συνολικό ποσό αιτόυμενης χρηματοδότησης ανέρχεται στο ύψος των 139,2 €. 

 

  • Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές (50% χρηματοδότηση): Η δράση συνάντησε μεγάλο ενδιαφέρον, που αποτυπώνεται τόσο στον αριθμό των αιτήσεων (9.577), αλλά και στον συνολικό προϋπολογισμό των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν (πάνω από 1 δισ. ευρώ). Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται στο ποσό των 1.139,4 δις. €, ενώ η συνολική αιτούμενη χρηματοδότηση ανέρχεται στο ύψος των 511,4 εκατ. €.