Investment Programms

Get informed of the investment programs that are announced regularly.
Προκήρυξη Δράσης «Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων ΜΜΕ που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»

Προκήρυξη Δράσης «Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων ΜΜΕ που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»

Η Δράση αφορά υφιστάμενες ΜμΕ. Ως υφιστάμενες, νοούνται οι επιχειρήσεις που κατά την ημερομηνία έκδοσης της Πρόσκλησής, έχουν τουλάχιστον μία πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση. Στόχος της Δράσης είναι η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων, που θα υλοποιηθούν στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (Ε.Σ.ΔΙ.Μ.) Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές, εργασιακές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης και να υποστηριχθεί η μετάβαση τους σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και μια ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ως υφιστάμενες νοούνται οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών και πριν την ημερομηνία έκδοση της Πρόσκλησης, διαθέτουν τουλάχιστον μια (1) πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση, δηλαδή έχουν υποβάλλει έναρξη εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. πριν από την 01/01/2022.

 

1. ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ & ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΗΣ

1.1. ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Ως επιλέξιμες περιοχές της παρούσας Δράσης ορίζονται οι περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (Ε.Σ.ΔΙ.Μ.) Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.

Το Ε.Σ.ΔΙ.Μ. Δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών και Καστοριάς. Το Ε.Σ.ΔΙ.Μ. Μεγαλόπολης περιλαμβάνει το Δήμο Μεγαλόπολης, καθώς και τους όμορους Δήμους Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας.

 

2.2 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δημόσιας Δαπάνης της παρούσας Δράσης ανέρχεται σε 65.000.000€ και προέρχεται από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027 (ΠΔΑΜ 2021 – 2027) το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, και κατανέμεται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης και στις επιλέξιμες γεωγραφικές ενότητες, ως εξής:

ΕΣΔΙΜ % ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΧΩΡΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ % ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ
Δυτικής Μακεδονίας 70% 45.500.000,00 € Π.Ε. Κοζάνης και Φλώρινας 60% 27.300.000,00 €
Π.Ε. Καστοριάς και Γρεβενών 40% 18.200.000,00 €
Μεγαλόπολης 30% 19.500.000,00 € Δήμος Μεγαλόπολης 60% 11.700.000,00 €
Δήμοι Τριπόλεως, Γορτυνίας, Οιχαλίας 40% 7.800.000,00 €
Συνολική Διαθέσιμη Δημόσια Δαπάνη Δράσης 65.0000.0000€

 

2. ΔΥΝΗΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν Υφιστάμενες Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται στο Παράρτημα Ι του Καν. ΕΕ 651/2014 και θα υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο που θα σχετίζεται με τουλάχιστον μία από τις επιλέξιμες δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧVIΙ «ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ).

Σύμφωνα με τον ορισμό των ΜΜΕ, διευκρινίζεται ότι:

  • Η κατηγορία των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) αποτελείται από επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ή / και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ.
  • Ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή / και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
  • Ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή / και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. (Παράρτημα ΙV ΟΡΙΣΜΟΣ ΜμΕ).
  • Ως μεσαία επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί από 50 και λιγότερους από 250 εργαζόμενους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών είναι πάνω από €10 εκατ. και δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και το ετήσιο σύνολο ισολογισμού είναι πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ και δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ.

Όταν, κατά την ημερομηνία κλεισίματος των λογαριασμών και σε ετήσια βάση, μια επιχείρηση βρίσκεται πάνω ή κάτω από τα όρια τα σχετικά με τον αριθμό απασχολούμενων ή τα χρηματοοικονομικά όρια που αναφέρονται ανωτέρω (για τον ορισμό της μεσαίας, μικρής, πολύ μικρής επιχείρησης), η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση ή την απώλεια της ιδιότητας της μεσαίας, μικρής ή πολύ μικρής επιχείρησης μόνον εάν η υπέρβαση των εν λόγω ορίων επαναληφθεί επί δύο διαδοχικά οικονομικά έτη.

Ως υφιστάμενες νοούνται οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών και πριν την ημερομηνία έκδοση της Πρόσκλησης, διαθέτουν τουλάχιστον μια (1) πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση, δηλαδή έχουν υποβάλλει έναρξη εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. πριν από την 01/01/2022.

Κλεισμένη πλήρης διαχειριστική χρήση, νοείται η χρήση για την οποία έχουν υποβληθεί τα προσήκοντα φορολογικά έντυπα (πχ φορολογικά έντυπα Ε3 & Ν) στην ΑΑΔΕ και η οποία έχει διάρκεια τουλάχιστον 12 μήνες.

Προκειμένου μια επιχείρηση να έχει δικαίωμα συμμετοχής στη παρούσα δράση θα πρέπει να πληροί το σύνολο των τυπικών προϋποθέσεων συμμετοχής, όπως αυτές προσδιορίζονται στην παρούσα ενότητα.

ΤΥΠΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

  • Ο δυνητικός δικαιούχος δραστηριοποιείται ή θα δραστηριοποιηθεί στην ελληνική επικράτεια.
  • Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά εντός μιας περιοχής (χωρική ενότητα) των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (Ε.Σ.ΔΙ.Μ.) Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, όπως προσδιορίζονται στον πίνακα που ακολουθεί:
ΕΔΑΦΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ 
(ΕΣΔΙΜ)
ΧΩΡΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Δυτικής Μακεδονίας Π.Ε. Κοζάνης και Φλώρινας
Π.Ε. Καστοριάς και Γρεβενών
Μεγαλόπολης Δήμος Μεγαλόπολης
Δήμοι Τριπόλεως, Γορτυνίας, Οιχαλίας

 

  • Ο δυνητικός δικαιούχος να διαθέτει, πριν την ημερομηνία έκδοσής της Πρόσκλησής τουλάχιστον μια (1) πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση.
  • Ο δυνητικός δικαιούχος έχει την ιδιότητα της πολύ μικρής ή μικρής ή μεσαίας επιχείρησης όπως ορίζεται σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του Καν. Ε.Ε. 651/2014 σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, λαμβανομένων υπόψη των όρων για τη διατήρηση της ιδιότητας αυτής.
  • Ο ίδιος φορέας (εταίρος/μέτοχος/επιχείρηση) δεν συμμετέχει σε παραπάνω από ένα (1) επενδυτικό σχέδιο που να αφορά υπό σύσταση επιχείρηση.
  • Ο δυνητικός δικαιούχος έχει υποβάλλει μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης (μία αίτηση ανά ΑΦΜ).
  • Ο δυνητικός δικαιούχος δεν είναι προβληματική επιχείρηση, σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΕ 651/2014 (Άρθρο 2, Παρ. 18 «Ορισμοί»).
  • Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο αφορά σε έναν ή περισσότερους από τους επιλέξιμους ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα XVII: ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ) της πρόσκλησης, στον/στους οποίο/ους ο δυνητικός δικαιούχος δραστηριοποιείται ή δεσμεύεται ότι θα δραστηριοποιηθεί έως την υποβολή του πρώτου αιτήματος καταβολής επιχορήγησης (συμπεριλαμβάνεται και η προκαταβολή).
  • Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο πληροί τον χαρακτήρα κινήτρου και ως εκ τούτου δεν έχει γίνει έναρξη εργασιών για το επενδυτικό σχέδιο πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, όπως ορίζεται στην παρ.2 του άρθρου 6 του Καν. ΕΕ 651/2014.
  • Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παρ. 49 του Καν. ΕΕ 651/2014 και συγκεκριμένα να πληροί μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    • Δημιουργία νέας εγκατάστασης.
    • Επέκταση της παραγωγικής ικανότητας υφιστάμενης εγκατάστασης. Η πρόσθετη παραγωγική ικανότητα της εγκατάστασης ως αποτέλεσμα του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνον εφόσον η υφιστάμενη ικανότητα της εγκατάστασης πριν την υλοποίηση της επένδυσης μπορεί να πιστοποιηθεί από επίσημα στοιχεία τεκμηρίωσης.
    • Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας υφιστάμενης εγκατάστασης σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν παρήγαγε προηγουμένως η εγκατάσταση. Όσον αφορά τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε μεγάλες επιχειρήσεις ή ΜΜΕ για διαφοροποίηση υφιστάμενης επιχειρηματικής εγκατάστασης, οι επιλέξιμες δαπάνες υπερβαίνουν κατά τουλάχιστον 200% τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που επαναχρησιμοποιούνται, όπως έχει καταγραφεί στο οικονομικό έτος που προηγείται της έναρξης των εργασιών.
    • θεμελιώδη αλλαγή στη συνολική παραγωγική διαδικασία των προϊόντων ή στη συνολική παροχή των υπηρεσιών που αφορά η επένδυση στην εγκατάσταση.
  • Σημειώνεται ότι η επένδυση αντικατάστασης δεν συνιστά αρχική επένδυση.
  • Η οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης για τις δαπάνες που επιχορηγούνται βάσει του άρθρου 14 του Καν. ΕΕ 651/2014 ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 25% μέσω ιδίων πόρων ή μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης και με μορφή που δεν περιέχει στοιχεία κρατικής στήριξης.
  • Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο είναι χρηματοοικονομικά βιώσιμο και συγκεκριμένα:
    • η οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης ανέρχεται σε τουλάχιστον 25% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών, είτε μέσω ιδίων πόρων, είτε μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης, και ο δυνητικός δικαιούχος έχει υποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά τεκμηρίωσης,
    • ο δυνητικός δικαιούχος τεκμηριώνει ότι είναι φερέγγυος και υποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά φερεγγυότητας,
    • ο δυνητικός δικαιούχος υποβάλει επιχειρηματικό σχέδιο που πιστοποιεί τη μελλοντική βιωσιμότητα της επένδυσης και είναι ρεαλιστικό.
  • Ο δυνητικός δικαιούχος λειτουργεί αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων:
    • Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.),
    • Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.),
    • Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.) κατά μετοχές,
    • Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.),
    • Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Μ.Ε.Π.Ε.),
    • Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.),
    • Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (Μ.Α.Ε),
    • Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Ι.Κ.Ε.),
    • Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Μ.Ι.Κ.Ε.).
  • Ο δυνητικός δικαιούχος τηρεί Απλογραφικά ή Διπλογραφικά βιβλία του Ν.4308/2014, όπως ισχύει. Οι εταιρείες με απλογραφικό λογιστικό σύστημα δεσμεύονται ότι θα τηρούν από τον χρόνο έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου, διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
  • Ο δυνητικός δικαιούχος λειτουργεί νόμιμα διαθέτοντας το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την ασκούμενη δραστηριότητά τους (νέες επιχειρήσεις).
  • Ο δυνητικός δικαιούχος έχει εγγραφεί στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του άρθρου 20 του ν.4557/2018 (Α΄ 139), ως ισχύει.
  • Ο δυνητικός δικαιούχος δεν είναι χρηματοπιστωτικός και ασφαλιστικός οργανισμός, δημόσιος φορέας ή δημόσιος οργανισμός ή/και οι θυγατρικές τους, δημόσια επιχείρηση, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), καθώς και εταιρείες στο κεφάλαιο ή τα δικαιώματα ψήφου των οποίων συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, με ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), οι ΟΤΑ και όλοι οι παραπάνω δημόσιοι φορείς μεμονωμένα ή από κοινού (καθώς και επιχειρήσεις που εξομοιώνονται με αυτές, ως κύριοι εταίροι).
  • Ο δυνητικός δικαιούχος δεν είναι εξωχώρια (offshore) επιχείρηση.
  • Ο δυνητικός δικαιούχος τηρεί τα προβλεπόμενα στην Ανακοίνωση της επιτροπής (2021/C 373/01): Τεχνικές κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών στην κλιματική αλλαγή κατά την περίοδο 2021-2027.
  • Δεν εκκρεμεί εις βάρος του δυνητικού δικαιούχου διαδικασία ανάκτησης ενισχύσεων κατόπιν προηγούμενης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δυνάμει της οποίας οι προγενεστέρως χορηγηθείσες ενισχύσεις από το ίδιο κράτος μέλος έχουν κηρυχθεί παράνομες και ασυμβίβαστες προς την εσωτερική αγορά.
  • Ο δυνητικός δικαιούχος δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία ελάχιστων νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας (ΕΜΕ), οι οποίες θα είναι πρόσθετες αυτών που διέθετε το τελευταίο 12μηνο πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, και η αύξηση αυτή θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 3 έτη μετά την τελική εκταμίευση της επένδυσηςΩς ελάχιστη υποχρέωση ορίζεται:
    • Για ίδρυση ή επέκταση μονάδας: 1 ΕΜΕ ανά 300.000€ επιχορήγησης
    • Για θεμελιώδη αλλαγή παραγωγικής διαδικασίας ή διαφοροποίηση προς νέα προϊόντα μέγιστο επενδυτικό κόστος: 1 ΕΜΕ ανά 350.000€ επιχορήγησης
    • Σε περίπτωση όπου στο επενδυτικό σχέδιο τεκμηριώνονται δύο περιπτώσεις αρχικής επένδυσης με διαφορετική υποχρέωση (π.χ. της επέκτασης μονάδας και της διαφοροποίησης προς νέα προϊόντα) ως ελάχιστη υποχρέωση ορίζεται αυτή της κατηγορίας «ίδρυση ή επέκταση μονάδας».
  • Η συνολική βαθμολογία της αίτησης χρηματοδότησης είναι ίση ή μεγαλύτερη των 65 βαθμών.

Οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται στο σύνολό τους. Η μη ικανοποίηση τουλάχιστον μίας ή περισσότερων εξ’ αυτών αποτελεί συνθήκη αποκλεισμού του επενδυτικού σχεδίου και συνεπώς λόγο που συνιστά αδυναμία υποβολής της αίτησης ή/και απόρριψης αυτής.

Επισημαίνεται ότι:

  • Δεν επιτρέπεται η συστέγαση επιχειρήσεων, ώστε να μην είναι δυνατή η χρήση του εξοπλισμού ή/ και του λογισμικού της ενισχυόμενης επένδυσης από άλλη επιχείρηση. Με τον όρο συστέγαση νοείται η εγκατάσταση της ενισχυόμενης επιχείρησης σε ίδιο, μη διακριτό χώρο με άλλη επιχείρηση. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί συστέγαση επιχειρήσεων όπου είναι δυνατή η χρήση του εξοπλισμού ή/και του λογισμικού της ενισχυόμενης επένδυσης από άλλη επιχείρηση, θα ανακαλείται η απόφαση ένταξης.
  • Δεν γίνονται δεκτές επιχειρήσεις με τόπο υλοποίησης την κατοικία του δικαιούχου (κύρια ή δευτερεύουσα).
  • Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο, στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης, θα πρέπει να πληροί τον χαρακτήρα κινήτρου και ως εκ τούτου δεν πρέπει να έχει γίνει έναρξη εργασιών για το επενδυτικό σχέδιο πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, όπως ορίζεται στην παρ.2 του άρθρου 6 του Καν. ΕΕ 651/2014. Σε αντίθετη περίπτωση το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου καθίσταται μη επιλέξιμο προς χρηματοδότηση.
  • Ως έναρξη εργασιών θεωρείται το πρώτο χρονικά μεταξύ είτε της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών που αφορούν την επένδυση είτε της πρώτης νομικά δεσμευτικής ανάληψης υποχρέωσης για την παραγγελία εξοπλισμού είτε άλλης ανάληψης υποχρέωσης που καθιστά μη αναστρέψιμη την επένδυση. Η αγορά γης και οι προπαρασκευαστικές εργασίες, όπως η λήψη αδειών και η εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας, δεν θεωρούνται έναρξη των εργασιών.

 

3. ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Η δράση εστιάζει σε ευρύ πεδίο οικονομικών τομέων δραστηριότητας και βαρύτητα δίνεται σε τομείς με δυνατότητες δημιουργίας θέσεων εργασίας.

 Οι επιλέξιμες δραστηριότητες (ΚΑΔ) αναφέρονται αναλυτικά στο Παράρτημα XVΙ «ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)» της παρούσας Αναλυτικής Πρόσκλησης.

 Επισημαίνεται ότι τα επενδυτικά σχέδια με ΚΑΔ επένδυσης «Καταλύματα» (ΚΑΔ 55) του Τομέα του Τουρισμού θα πρέπει να ακολουθούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

Επισήμανση για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμούΤα επενδυτικά σχέδια με ΚΑΔ επένδυσης τους ΚΑΔ «55.10.10.03 - Υπηρεσίες ξενοδοχείου ύπνου, πολυτελείας  και Α' κατηγορίας, με εστιατόριο» ή/και «55.10.10.04 - Υπηρεσίες ξενοδοχείου ύπνου, πολυτελείας και Α' κατηγορίας, χωρίς εστιατόριο» του τομέα του Τουρισμού είναι επιλέξιμα εφόσον αφορούν σε ξενοδοχεία τα οποία θα πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις και σύμφωνα με τον Ν. 4276/2014, όπως ισχύει:

  • Κατάταξη σε κατηγορία 4**** (τεσσάρων αστέρων) και άνω
  • Δυναμικότητα Δώδεκα (12) κλίνες και άνω

Επιχειρήσεις οι οποίες θα επιλέξουν ως ΚΑΔ επένδυσης τουλάχιστον έναν εκ των ΚΑΔ του τομέα του τουρισμού, δηλαδή έναν εκ των ΚΑΔ «55.10.10.03 - Υπηρεσίες ξενοδοχείου ύπνου, πολυτελείας και Α' κατηγορίας, με εστιατόριο» ή/και «55.10.10.04 - Υπηρεσίες ξενοδοχείου ύπνου, πολυτελείας και Α' κατηγορίας, χωρίς εστιατόριο», δεν επιτρέπεται – επί ποινή αποκλεισμού από τη Δράση - να δηλώσουν ως ΚΑΔ επένδυσης μη τουριστικό ΚΑΔ και το αντίστροφοΣε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται – επί ποινή αποκλεισμού από τη Δράση – να δηλωθούν στην ίδια αίτηση χρηματοδότησης ως ΚΑΔ επένδυσης τουριστικοί και μη τουριστικοί ΚΑΔ.

Επισήμανση για επενδύσεις στον ΚΑΔ «56.10.11.02 - Υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχείο ύπνου»: Τα επενδυτικά σχέδια με ΚΑΔ επένδυσης τον ΚΑΔ «56.10.11.02 - Υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχείο ύπνου» είναι επιλέξιμα εφόσον αφορούν σε ξενοδοχεία τα οποία θα πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις και σύμφωνα με τον Ν. 4276/2014, όπως ισχύει:

  • Κατάταξη σε κατηγορία 4**** (τεσσάρων αστέρων) και άνω
  • Δυναμικότητα Δώδεκα (12) κλίνες και άνω

 

4. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ

4.1 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ

  • Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός εκάστου επενδυτικού σχεδίου μπορεί να κυμαίνεται από 500.000 € έως 12.000.000 €.
  • Επενδυτικό σχέδιο με Επιχορηγούμενο Προϋπολογισμό μικρότερο των 500.000,00 € κρίνεται μη επιλέξιμο εξ αρχής και δεν θα μπορεί να υποβληθεί.

 

4.2 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

  • Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τριάντα (30) μήνες, από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης.
  • Αιτήματα παράτασης θα εξετάζονται και θα εγκρίνονται μόνον σε περιπτώσεις που τεκμαίρεται ανωτέρα βία.

 

5. ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

5.1 ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΑΠΑΝΩΝ

  • Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών, ορίζεται η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της Αίτησης Χρηματοδότησης.
  • Το επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να πληροί τον χαρακτήρα κινήτρου και ως εκ τούτου δεν πρέπει να έχει γίνει έναρξη εργασιών για το επενδυτικό σχέδιο πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, όπως ορίζεται στην παρ.2 του άρθρου 6 του Καν. ΕΕ 651/2014.
  • Σε περίπτωση που διαπιστωθεί έναρξη εργασιών πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της Αίτησης Χρηματοδότησης, το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου καθίσταται μη επιλέξιμο προς χρηματοδότηση.

 

5.2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

Στον πίνακα που ακολουθεί προσδιορίζονται οι κατηγορίες και οι υποκατηγορίες επιλέξιμων δαπανών, καθώς και τα ανώτατα/κατώτατα όρια των επιλέξιμων υποκατηγοριών επιλέξιμων δαπανών ως ποσοστό επί του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού ή/και ως ποσό σε Ευρώ.

Στον πίνακα επιλέξιμων δαπανών εμφανίζεται επίσης η αντιστοίχιση των επιλέξιμων υποκατηγοριών δαπανών των επενδυτικών σχεδίων με τους κωδικούς δαπανών του ΟΠΣΚΕ.

Κατά τη διαμόρφωση από τον δυνητικό δικαιούχο του προτεινόμενου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου, είναι υποχρεωτική η σύνδεση των αιτούμενων δαπανών με τις επιλέξιμες κατηγορίες / υποκατηγορίες δαπανών:

A/A Κατηγορία Δαπάνης Κωδ. ΟΠΣΚΕ Υποκατηγορία Δαπάνης Είδος Δαπάνης Μέγιστο ή κατώτατο επιλέξιμο % επί του Επιχορηγούμενου Π/Υ ή/και μέγιστο επιλέξιμο ποσό.
1 Δαπάνες προσωπικού 01.17 Δαπάνες για την απασχόληση εργαζομένων με αναπηρία υπό μορφή επιδότησης μισθού ΔΑΠΑΝΗ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

60.000 €και έως 15.000€ ανά ΕΜΕ (Άρθρο 33 ΓΑΚ)

2


Δαπάνες Εξοπλισμού & Μεταφορικών Μέσων


02.20 Παραγωγικός & Μηχανολογικός Εξοπλισμός ΔΑΠΑΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

τουλάχιστον 30% (Άρθρο 14 ΓΑΚ

02.09 Μεταφορικά Μέσα ΔΑΠΑΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

έως 10% και έως 200.000€ και έως 50.000 € ανά μεταφορικό μέσο (Άρθρο 14 ΓΑΚ)

02.23 Εξοπλισμός για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και συστημάτων αποθήκευσης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και κάλυψη των ιδίων αναγκών (αυτοπαραγωγή) ΔΑΠΑΝΗ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

25% και μέχρι 300.000 € (Άρθρο 41 ΓΑΚ)

02.06 Λοιπός Εξοπλισμός επιχείρησης ΔΑΠΑΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

έως 5% και μέχρι 150.000 € (Άρθρο 14 ΓΑΚ)

3 Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος 03.13 Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος ΔΑΠΑΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ έως 70% (Άρθρο 14 ΓΑΚ)
4


Δαπάνες για Παροχή Υπηρεσιών

04.24 Πιστοποίηση και συμμόρφωση προϊόντων σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα καθώς και προαιρετικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών ή /και χωρών εκτός Ε.Ε. ΔΑΠΑΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

έως 5% και μέχρι 60.000 € και έως 6.000 € ανά πρότυπο (Άρθρο 14 ΓΑΚ)

04.25 Συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις ΔΑΠΑΝΗ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

έως 10% και μέχρι 200.000 € (Άρθρο 19 ΓΑΚ)

04.26 Υπηρεσίες Σχεδιασμού Συσκευασίας – Ετικέτας – Branding ΔΑΠΑΝΗ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

έως 10% και μέχρι 150.000 € (Άρθρο 18 ΓΑΚ)

04.30 Πνευματική ιδιοκτησία – Ευρεσιτεχνίες – Μεταφορά τεχνογνωσίας ΔΑΠΑΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

έως 5% και μέχρι 200.000 €  (Άρθρο 14 ΓΑΚ)

04.11 Συμβουλευτική υποστήριξη για την παρακολούθηση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου ΔΑΠΑΝΗ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

έως 5% και μέχρι 50.000 € (Άρθρο 18 ΓΑΚ)

04.29 Τεχνικές Μελέτες απαραιτήτως συνδεόμενες με δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου ΔΑΠΑΝΗ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

έως 5% και μέχρι 200.000€ (Άρθρο 18 ΓΑΚ)

5 Δαπάνες Λογισμικού 06.07 Λογισμικό και δικαιώματα χρήσης (licenses) προγραμμάτων λογισμικού ΔΑΠΑΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

έως 15% και μέχρι 400.000€ (Άρθρο 14 ΓΑΚ)

 

5.3 ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης είναι επιλέξιμες επενδυτικές δαπάνες σε άυλα και ενσώματα στοιχεία ενεργητικού σύμφωνα με το άρθρο 14 του Καν. ΕΕ 651/2014 (ΓΑΚ).

Τα άυλα στοιχεία ενεργητικού είναι επιλέξιμα για τον υπολογισμό των επενδυτικών δαπανών, εφόσον πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στην επιχειρηματική εγκατάσταση που λαμβάνει την ενίσχυση
  2. πρέπει να είναι αποσβεστέα
  3. πρέπει να αγοράζονται σύμφωνα με τους όρους της αγοράς από τρίτους που δεν έχουν σχέση με τον αγοραστή και
  4. πρέπει να περιλαμβάνονται στα στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης στην οποία χορηγείται η ενίσχυση και να παραμένουν συνδεδεμένα με το έργο για το οποίο χορηγείται η ενίσχυση επί τουλάχιστον τρία έτη στην περίπτωση των ΜΜΕ.

Τα αποκτώμενα στοιχεία ενεργητικού πρέπει να είναι καινούργια.

 

5.4 ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Επιπλέον των δαπανών που ενισχύονται σύμφωνα με το άρθρο 14 του Καν. 651/2014 (ΓΑΚ), ο δυνητικός δικαιούχος μπορεί να κάνει χρήση, κατά τη διαμόρφωση του προϋπολογισμό του επενδυτικού σχεδίου, των κάτωθι δαπανών εκτός περιφερειακών ενισχύσεων:

  1. Δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες προς ΜΜΕ, σύμφωνα με το άρθρο 18 Ενισχύσεις για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ» του Κανονισμού ΕΕ 651/2014 (ΓΑΚ).
  2. Δαπάνες για συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις, σύμφωνα με το άρθρο 19 «Ενισχύσεις για συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις» του Κανονισμού ΕΕ 651/2014 (ΓΑΚ).
  3. Δαπάνες για την απασχόληση εργαζομένων με αναπηρία υπό μορφή επιδότησης μισθού, σύμφωνα με το άρθρο 33 «Ενισχύσεις για την απασχόληση εργαζομένων με αναπηρία υπό μορφή επιδότησης μισθού» του Κανονισμού ΕΕ 651/2014 (ΓΑΚ).
  4. Δαπάνες για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, του ανανεώσιμου υδρογόνου και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης, σύμφωνα με το άρθρο 41 «Επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, του ανανεώσιμου υδρογόνου και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης» του Κανονισμού ΕΕ 651/2014 (ΓΑΚ). Αφορά δαπάνες για εξοπλισμό για την εγκατάσταση φωτοβολταικών σταθμών και συστημάτων αποθήκευσης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και κάλυψη των ιδίων αναγκών (αυτοπαραγωγή).

Ειδικά για τις δαπάνες που ενισχύονται με το άρθρο 41 «Επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, του ανανεώσιμου υδρογόνου και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης» επισημαίνεται ότι:

  • Οι επενδυτικές ενισχύσεις για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας χορηγούνται σε συνδυασμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης (μη συνδεδεμένα με τον μετρητή), όταν αμφότερα τα στοιχεία αποτελούν συνιστώσες μιας ενιαίας επένδυσης ή όταν η αποθήκευση συνδέεται με υφιστάμενη εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η συνιστώσα της αποθήκευσης απορροφά τουλάχιστον το 75 % της ενέργειάς της από άμεσα συνδεδεμένη εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σε ετήσια βάση. Όλες οι επενδυτικές συνιστώσες (παραγωγή και αποθήκευση) θεωρούνται ότι αποτελούν ένα ενιαίο ολοκληρωμένο έργο για σκοπούς επαλήθευσης της συμμόρφωσης με τα κατώτατα όρια που καθορίζονται στο άρθρο 4. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για την αποθήκευση θερμότητας που συνδέεται άμεσα με εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
  • Οι επενδυτικές ενισχύσεις χορηγούνται σε πρόσφατα εγκατεστημένη ή ανακαινισμένη δυναμικότητα παραγωγής. Το ποσό της ενίσχυσης είναι ανεξάρτητο από την παραγωγή.
  • Επιλέξιμες δαπάνες είναι το συνολικό επενδυτικό κόστος.
  • Η ένταση της ενίσχυσης δεν υπερβαίνει το 45 % των επιλέξιμων δαπανών για επενδύσεις στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Η ένταση της ενίσχυσης μπορεί να αυξηθεί κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες, στην περίπτωση ενισχύσεων που χορηγούνται σε μικρές επιχειρήσεις, και κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες, στην περίπτωση ενισχύσεων που χορηγούνται σε μεσαίες επιχειρήσεις.

 

6. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ & ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

6.1 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

  • Το σύνολο των αιτούμενων δαπανών που υποβάλλονται από την επιχείρηση, προς χρηματοδότηση από την παρούσα Δράση, αποτελεί τον Συνολικό Προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου. Ο Επιχορηγούμενος Προϋπολογισμός είναι το τμήμα του Συνολικού Προϋπολογισμού το οποίο, σύμφωνα με τους όρους επιλεξιμότητας δαπανών, τα ανώτατα όρια καθώς και τα ποσοστά και τα ποσά ενίσχυσης αυτών, στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης, μπορεί να επιχορηγηθεί.
  • Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση που ο Συνολικός Προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου είναι μεγαλύτερος από τον Επιχορηγούμενο Προϋπολογισμό, το υπερβάλλον ποσό θα θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή 100% για την υλοποίηση του σχεδίου. Στην περίπτωση αυτή, παρόλο που οι υπερβάλλουσες δαπάνες δεν επιχορηγούνται, αντικείμενο αξιολόγησης και παρακολούθησης - ελέγχου αποτελεί το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου συμπεριλαμβανομένου και του υπερβάλλοντος κόστους.
  • Η ένταση ενίσχυσης εξαρτάται από το είδος του επενδυτικού σχεδίου (ενιαίο επενδυτικό), το μέγεθος
  • της επιχείρησης (σε επίπεδο ομίλου), καθώς και από το καθεστώς ενίσχυσης των δαπανών σύμφωνα
  • με το εφαρμοζόμενο άρθρο του Καν. (ΕΕ) 651/2014.

 

6.2 ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ

Στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης, είναι επιλέξιμες Δαπάνες Περιφερειακών Ενισχύσεων σύμφωνα με το άρθρο 14 του Καν. ΕΕ 651/2014 (ΓΑΚ) καθώς και Ενισχύσεις εκτός Περιφερειακών Ενισχύσεων, όπως οι δαπάνες που ενισχύονται σύμφωνα με τα άρθρα 18,19,33 και 41 του Καν. ΕΕ 651/2014 (ΓΑΚ).

Επισημαίνεται:

  • Η οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης για τις δαπάνες που επιχορηγούνται βάσει του άρθρου 14 του Καν. ΕΕ 651/2014 ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 25% μέσω ιδίων πόρων ή μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης και με μορφή που δεν περιέχει στοιχεία κρατικής στήριξης.
  • Η οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης ανέρχεται σε τουλάχιστον 25% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών, είτε μέσω ιδίων πόρων, είτε μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης.
  • Η συμμετοχή του φορέα της επένδυσης στο ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στο σύνολο των ενισχυόμενων δαπανών αυτού, αφού αφαιρεθεί το ποσό της αιτούμενης επιχορήγησης.
  • Σε περίπτωση Ενιαίου Επενδυτικού Σχεδίου (παρ.13 του άρθρου 14 του Καν. ΕΕ 651/2014) θα ελέγχεται κάθε αρχική επένδυση του ίδιου δικαιούχου (σε επίπεδο ομίλου), η οποία αρχίζει εντός τριών ετών από την ημερομηνία έναρξης των εργασιών για άλλη ενισχυόμενη επένδυση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί να θεωρηθεί ότι η αιτούμενη ενίσχυση μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει σε ενιαίο επενδυτικό έργο. Όταν το ενιαίο επενδυτικό έργο αποτελεί μεγάλο επενδυτικό έργο, το συνολικό ποσό της ενίσχυσης για το ενιαίο επενδυτικό έργο δεν υπερβαίνει το προσαρμοσμένο ποσό ενίσχυσης για μεγάλα επενδυτικά έργα.

Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζονται τα ποσοστά ενίσχυσης των δαπανών, ανάλογα με το αν πρόκειται για περιφερειακές ενισχύσεις ή για ενισχύσεις εκτός περιφερειακών ενισχύσεων, καθώς και σύμφωνα με το άρθρο σύμφωνα με το οποίο ενισχύονται:

 

Α. Δαπάνες Περιφερειακών Ενισχύσεων

Δαπάνες σύμφωνα με το Άρθρο 14 «Περιφερειακές Επενδυτικές ενισχύσεις» του Καν. ΕΕ 651/2014:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

για δαπάνες που ενισχύονται σύμφωνα με το άρθρο 14 του Κανονισμού Ε.Ε. 651/2014

Σχετικές Επιλέξιμες Υποκατηγορίες Δαπανών ΕΣΔΙΜ Πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις Μεσαίες επιχειρήσεις
Ένταση Ενίσχυσης έως Ιδιωτική Συμμετοχή Ένταση Ενίσχυσης έως Ιδιωτική Συμμετοχή

2.1

2.2

2.4

4.1

4.2

4.5

5.1

Δυτικής Μακεδονίας 70% 30% 60% 40%
Μεγαλόπολης 70% 30% 60% 40%

 

Β. Δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων

Β.1 Δαπάνες σύμφωνα με Άρθρο 18 «Ενισχύσεις για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ» του Καν. ΕΕ 651/2014:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

για δαπάνες που ενισχύονται σύμφωνα με το άρθρο 18 του Κανονισμού Ε.Ε. 651/2014

Σχετικές Επιλέξιμες Υποκατηγορίες Δαπανών ΕΣΔΙΜ Πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις Μεσαίες επιχειρήσεις
Ένταση Ενίσχυσης έως Ιδιωτική Συμμετοχή Ένταση Ενίσχυσης έως Ιδιωτική Συμμετοχή

4.5

4.7

4.8 

Δυτικής Μακεδονίας 50% 50% 50% 50%
Μεγαλόπολης 50% 50% 50% 50%

 

 

Β.2 Δαπάνες σύμφωνα με Άρθρο 19 «Ενισχύσεις για συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις» του Καν. ΕΕ 651/2014:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

για δαπάνες που ενισχύονται σύμφωνα με το άρθρο 19 του Κανονισμού Ε.Ε. 651/2014

Σχετικές Επιλέξιμες Υποκατηγορίες Δαπανών ΕΣΔΙΜ Πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις Μεσαίες επιχειρήσεις
Ένταση Ενίσχυσης έως Ιδιωτική Συμμετοχή Ένταση Ενίσχυσης έως Ιδιωτική Συμμετοχή

4.4

Δυτικής Μακεδονίας 50% 50% 50% 50%
Μεγαλόπολης 50% 50% 50% 50%

 

Β.3 Δαπάνες σύμφωνα με Άρθρου 33 «Ενισχύσεις για την απασχόληση εργαζομένων με αναπηρία υπό μορφή επιδότησης μισθού» του Καν. ΕΕ 651/2014:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

για δαπάνες που ενισχύονται σύμφωνα με το άρθρο 33 του Κανονισμού Ε.Ε. 651/2014

Σχετικές Επιλέξιμες Υποκατηγορίες Δαπανών ΕΣΔΙΜ Πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις Μεσαίες επιχειρήσεις
Ένταση Ενίσχυσης έως Ιδιωτική Συμμετοχή Ένταση Ενίσχυσης έως Ιδιωτική Συμμετοχή

1.1

Δυτικής Μακεδονίας 75% 25% 75% 25%
Μεγαλόπολης 75% 25% 75% 25%

 

Β.4 Δαπάνες σύμφωνα με Άρθρου 41 «Επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από α