Επιδοτούμενα Προγράμματα

Ενημερωθείτε για τα επιδοτούμενα προγράμματα που προκηρύσσονται ανά τακτα χρονικά διαστήματα.

Προκήρυξη του 3ου κύκλου του καθεστώτος "Γενική Επιχειρηματικότητα" του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016

Προκήρυξη του 3ου κύκλου του καθεστώτος "Γενική Επιχειρηματικότητα" του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016

Δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης η προκήρυξη του 3ου κύκλου του καθεστώτος ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016, "Γενική Επιχειρηματικότητα". Η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο καθεστώς ενισχύσεων "Γενική Επιχειρηματικότητα", ξεκινά την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018 και θα λήξει την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019.

 

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υφιστάμενες, Νέες και Υπό Σύσταση επιχειρήσεις με έδρα όλη την Ελληνική Επικράτεια

 

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Δικαιούχοι των ενισχύσεων του παρόντος καθεστώτος ενισχύσεων είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:

  • ατομική επιχείρηση,
  • εμπορική εταιρεία,
  • συνεταιρισμός,
  • Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ),
  • υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου,
  • επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή κοινοπραξίας,
  • δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους υπό προϋποθέσεις:
    • δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού,
    • δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών,
    • δεν επιχορηγείται η λειτουργία τους με δημόσιους πόρους για το διάστημα τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι και εξαιρούνται από τις ενισχύσεις των καθεστώτων:

  1. οι προβληματικές επιχειρήσεις, όπως ορίζονται στην παράγραφο 18 του άρθρου 2 Γ.Α.Κ. (άρθρο 1 παρ. 4 περίπτωση γ Γ.Α.Κ.),
  2. επιχειρήσεις, οι οποίες, δεν επιβεβαιώνουν ότι κατά τη διετία πριν από την υποβολή της αίτησής τους για ενίσχυση δεν έχουν προβεί σε μετεγκατάσταση (άρθρο 2 σημείο 61α του τροποποιημένου Γ.Α.Κ. με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1084 της Επιτροπής της 14ης Ιουνίου 2017) στην επιχειρηματική εγκατάσταση στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αρχική επένδυση και δεν δεσμεύονται ότι δεν θα το πράξουν εντός μεγίστης περιόδου δύο ετών μετά την ολοκλήρωση της αρχικής επένδυσης για την οποία ζητείται ενίσχυση.
  3. επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και για λογαριασμό του Δημοσίου, βάσει σχετικής σύμβασης εκτέλεσης έργου, παραχώρησης ή παροχής υπηρεσιών.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ - ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

Τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο παρόν καθεστώς ενισχύσεων θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και συγκεκριμένα να πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Δημιουργία νέας μονάδας.
  2. Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.
  3. Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν υπό προϋποθέσεις.
  4. Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας της υφιστάμενης μονάδας, η οποία πρόκειται να εκσυγχρονιστεί υπό προϋποθέσεις.
  5. Απόκτηση του συνόλου στοιχείων ενεργητικού, που ανήκουν σε επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει υπό προϋποθέσεις.

 

ΥΠΑΓΟΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Στο καθεστώς ενισχύσεων του Νόμου υπάγονται επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της Οικονομίας, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων. Ως επιλέξιμες δραστηριότητες επενδύσεων ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

  • Πρωτογενής Τομέας (πλην εξαιρέσεων της ΕΕ):
    • Αλιεία και υδατοκαλλιέργειες Γεωργία Κτηνοτροφία
  • Δευτερογενής Τομέας:
    • Μεταποίηση, εκτός των μη επιλέξιμων ΚΑΔ 2008 που αναφέρονται στις εξαιρέσεις
  • Στον τομέα του Τουρισμού:
    • Ίδρυση/ επέκτασης ξενοδοχειακών μονάδων τουλάχιστον τριών (3) αστέρων,
    • Ίδρυσης/εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτηρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον δύο (2) αστέρων,
    • Επέκτασης/εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, εφόσον δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του κτηρίου και ότι μέσω της επέκτασης/εκσυγχρονισμού αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον τριών (3) αστέρων,
    • εγκαταστάσεων αγροτουρισμού ή οινοτουρισμού, όταν υποβάλλεται από σχηματισμούς συνέργειας και δικτύωσης (clusters - συστάδες),
    • εγκαταστάσεων Ειδικής Τουριστικής Υποδομής (συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, τουριστικοί λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, μονάδες ιαματικής θεραπείας, κέντρα θαλασσοθεραπείας, κέντρα αναζωογόνησης (spa), κέντρα προπονητικού αθλητικού τουρισμού, ορειβατικά καταφύγια, αυτοκινητοδρόμια,
    • Σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων (Ν. 4002/2011, Ν. 4179/2013 & Ν. 4276/2014)
    • ίδρυσης ξενώνων φιλοξενίας νέων, υπό προϋποθέσεις.
    • Ίδρυσης/επέκτασης/εκσυγχρονισμού Τουριστικών Οργανωμένων Κατασκηνώσεων (camping), τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον τριών (3) αστέρων,
    • Εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων σε κατηγορία τουλάχιστον τριών (3) αστέρων αφού παρέλθει 5-ετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωσης εκσυγχρονισμού της μονάδας.
  • Στον Τριτογενή Τομέα των Υπηρεσίων:
    • Εκδοτικές δραστηριότητες (εντύπων, λογισμικού κ.α)
    • Υπηρεσίες παραγωγής, προβολής, εκμετάλλευσης κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις
    • Τηλεπικοινωνίες (Ευρυζωνικές Υποδομές και Υπηρεσίες)
    • Ανάπτυξη λογισμικού
    • Επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας
  • Στον τομέα Αποθήκευσης και υποστηρικτικών προς τη μεταφορά δραστηριοτήτων ενισχύονται οι κλάδοι:
    • Υπηρεσίες μεταφοράς με διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού προς τρίτους (logistics)
    • Υπηρεσίες τουριστικών λιμανιών (μαρίνων),
    • Υπηρεσίες λειτουργίας υδατοδρομίων

 

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΥΨΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

  1. για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ,
  2. για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ,
  3. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ,
  4. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ,
  5. για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του ν. 4430/2016 (Α’ 205), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του ν. 4384/2016 (Α’ 78) στο ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.

 

ΙΔΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Η Ιδία συμμετοχή στο συνολικό κόστος του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου δύναται να καλυφεί εξολοκλήρου με εξωτερική χρηματοδότηση (π.χ δάνειο), η οποία μπορεί να τεκμηριώθει αρχικά, στο στάδιο της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, με επιστολή του Νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης για την πρόθεση λήψης δανείου, χωρίς να είναι απαραίτητη στο αρχικό αυτό στάδιο η προέγριση του δανείου. Εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ιδίας συμμετοχής μπορεί να είναι:

  • Αύξηση εταιρικού κεφαλαίου
  • Κεφαλαιοποίηση ή ανάλωση υφιστάμενων αποθεματικών
  • Εκποίηση στοιχείων ενεργητικού της επιχείρησης
  • Εξωτερική χρηματοδότηση (Τραπεζικό δάνειο / Xορήγηση δανείου από fund)

 

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Ως επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων, για τα καθεστώτα ενίσχυσης που είναι σε ισχύ, νοούνται οι κάτωθι:

  1. Ενσώματα στοιχεία ενεργητικού:
    1. Κτιριακές εγκαταστάσεις - Έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου
    2. Μηχανολογικός εξοπλισμός
    3. Τεχνικές - ειδικές Εγκαταστάσεις
    4. Λοιπός Εξοπλισμός
    5. Μεταφορικά Μέσα
    6. Αγορά παγίων στοιχείων ενεργητικού μονάδας που έχει πάυσει τη λειτουργία της
  2. Άυλα στοιχεία ενεργητικού:
    1. Δαπάνες για την μεταφορά τεχνολογίας – τεχνογνωσίας
    2. Πιστοποίηση προϊόντων και διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας
    3. Αγορά, ανάπτυξη λογισμικού
    4. Συστήματα οργάνωσης της επιχείρησης
  3. Λοιπές Δαπάνες:
    1. Δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες Δαπάνες εκκίνησης  
  4. Μισθολογικό Κόστος: Στην περίπτωση που το ενισχυόμενο κόστος υπολογίζεται με βάση το εκτιμώμενο μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που προκύπτουν από την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
    1. το επενδυτικό έργο συνεπάγεται καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων αποτυπωμένης σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (EME) στην επιχειρηματική εγκατάσταση και αντιστοίχως στην επιχείρηση, σε σύγκριση με τις EME του προηγούμενου δωδεκαμήνου από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής,
    2. η πλήρωση όλων των θέσεων εργασίας πραγματοποιείται εντός τριών (3) ετών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης που αναφέρεται στην απόφαση ολοκλήρωσης,
    3. κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται μέσω της επένδυσης, διατηρείται στη συγκεκριμένη περιοχή (σε επίπεδο NUTS 3) για περίοδο τουλάχιστον πέντε (5) ετών για μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και τριών (3) ετών για μικρές επιχειρήσεις, από την ημερομηνία πρώτης πλήρωσης της.
    4. ο φορέας θα πρέπει να υποβάλει το σύνολο των ενσώματων ή/και άυλων δαπανών του άρθρου 8 και 9 προκειμένου να αποτυπώνεται το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο και να τεκμηριώνεται ο χαρακτήρας αρχικής επένδυσης κατά τα ανωτέρω.
    5. το ενισχυόμενο μισθολογικό κόστος που θα προκύπτει από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα πρέπει να είναι αποκλειστικά συνδεδεμένο με την περιγραφείσα αρχική επένδυση υπολογιζόμενο για περίοδο δύο ετών.
    6. Σε περίπτωση που το φυσικό-οικονομικό αντικείμενο δεν υλοποιηθεί στο σύνολο του, το προκύπτον μισθολογικό κόστος αναδιαμορφώνεται αναλόγως.

 

ΕΙΔΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

  • Επιχορήγηση: Συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου
  • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης: Συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνάπτεται για την απόκτηση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού και προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησης αυτών που εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις. Η επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επτά (7) έτη.
  • Φορολογική απαλλαγή: Συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, αφαιρουμένου του φόρου του νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται ή αναλαμβάνονται από τους εταίρους.
  • Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης: Συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο και οι οποίες δεν λαμβάνουν καμία άλλη κρατική ενίσχυση.

Τα παραπάνω διαφορετικά καθεστώτα μπορούν να παρέχονται είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά:

  1. Οι ενισχύσεις της φορολογικής απαλλαγής και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης παρέχονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά, για όλες τις περιπτώσεις επενδυτικών σχεδίων και δικαιούχων της παρούσας προκήρυξης.
  2. Η ενίσχυση της επιχορήγησης παρέχεται μόνο σε επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 12(Ειδικές Κατηγορίες Ενισχύσεων), μεμονωμένα ή συνδυαστικά με τις ενισχύσεις της φορολογικής απαλλαγής ή/και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης.
  3. Η ενίσχυση της επιδότησης του κόστους απασχόλησης παρέχεται μόνο αυτοτελώς και μόνο επί των δαπανών μισθολογικού κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης.
  4. Τα είδη ενισχύσεων που παρέχονται συνδυαστικά συνυπολογίζονται για τον καθορισμό του συνολικού ποσού ενίσχυσης του κάθε επενδυτικού σχεδίου.

 

ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Τα ποσοστά ενισχύσεων κυμαίνονται από 10% έως 55% ανάλογα με την δραστηριότητα και τον τόπο εγκατάστασης της επένδυσης. Παρακάτω παρατιθεται ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων που είναι σε ισχύ απο 01.01.2017:

Περιφερεια Νομός/Περιφερειακή Ενότητα (NUTS 3) τόπου εγκατάστασης ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Περιφέρειες του άρθ. 107 της Συνθήκης ΕΚ
ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΣΑΙΑ ΜΙΚΡΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΡΟΔΟΠΗ 35% 45% 55% α
ΔΡΑΜΑ 35% 45% 55% α
ΈΒΡΟΣ 35% 45% 55% α
ΘΑΣΟΣ, ΚΑΒΑΛΑ 35% 45% 55% α
ΞΑΝΘΗ 35% 45% 55% α
KΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 35% 45% 55% α
ΗΜΑΘΙΑ 35% 45% 55% α
ΚΙΛΚΙΣ 35% 45% 55% α
ΠΕΛΛΑ 35% 45% 55% α
ΠΙΕΡΙΑ 35% 45% 55% α
ΣΕΡΡΕΣ 35% 45% 55% α
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 35% 45% 55% α
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΛΑΡΙΣΑ  35%  45%  55% α
ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΤΡΙΚΑΛΑ  35%  45%  55% α
ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ΣΠΟΡΑΔΕΣ 35% 45% 55% α
ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 35% 45% 55% α
ΑΡΤΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ 35% 45% 55% α
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ 35% 45% 55% α
 ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΧΑΪΑ 35% 45% 55% α
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ 35% 45% 55% α
ΗΛΕΙΑ 35% 45% 55% α
 ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑ, ΑΡΚΑΔΙΑ 35%  45%  55% α
ΚΟΡΙΝΘΙΑ 35% 45% 55% α
ΛΑΚΩΝΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ 35% 45% 55% α
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΛΕΣΒΟΣ, ΛΗΜΝΟΣ 35% 45% 55% α
ΙΚΑΡΙΑ, ΣΑΜΟΣ 35% 45% 55% α
ΧΙΟΣ 35% 45% 55% α
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗ 25% 35% 45% α
ΚΑΣΤΟΡΙΑ 25% 35% 45% α
ΦΛΩΡΙΝΑ 25% 35% 45% α
ΓΡΕΒΕΝΑ 25% 35% 45% α
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ 25% 35% 45% α
ΙΘΑΚΗ,ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ 25% 35% 45% α
ΛΕΥΚΑΔΑ 25% 35% 45% α
ΖΑΚΥΝΘΟΣ 25% 35% 45% α
ΚΡΗΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 25% 35% 45% α
ΛΑΣΙΘΙ 25% 35% 45% α
ΡΕΘΥΜΝΟ 25% 35% 45% α
ΧΑΝΙΑ 25% 35% 45% α
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑ 25% 35% 45% α
ΒΟΙΩΤΙΑ 25% 35% 45% α
ΕΥΒΟΙΑ 25% 35% 45% α
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ 25% 35% 45% α
ΦΩΚΙΔΑ 25% 35% 45% α
 ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΔΡΟΣ, ΘΗΡΑ, ΚΕΑ, ΜΗΛΟΣ, ΜΥΚΟΝΟΣ, ΝΑΞΟΣ, ΠΑΡΟΣ, ΣΥΡΟΣ, ΤΗΝΟΣ 20% 30% 40% γ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ, ΚΑΡΠΑΘΟΣ, ΚΩΣ, ΡΟΔΟΣ 20% 30% 40% γ
 ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 10% 20% 30% γ
ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 10% 20% 30% γ
ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 10% 20% 30% γ
ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 10% 20% 30% γ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ 10% 20% 30% γ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ 10% 20% 30% γ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΝΗΣΟΙ 10% 20% 30% γ

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ (Άρθρο 12)

Στις ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων εμπίπτουν επιχειρήσεις που πληρούν τουλάχιστον μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Εξωστρεφείς Μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες τεκμηριωμένα αύξησαν την εξωστρέφειά τους, την τελευταία τριετία.
  • Καινοτόμες Μικρομεσαίες επιχειρήσει, των οποίων οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης έχουν υπερβεί το 10% του συνόλου των λειτουργικών τους δαπανών
  • Επιχειρήσεις που προέρχονται από συγχώνευση ανεξάρτητων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με απορρόφηση είτε με δημιουργία νέας εταιρείας, αποκλειομένης ρητά της εξαγοράς υπό προϋποθέσεις.
  • Μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αύξησαν την απασχόλησή τους κατά 10% την τελευταία τριετία.
  • Είναι συνεταιρισμοί, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του N. 4019/2011 (Α’ 216), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του N. 4384/2016 (Α’ 78),
  • Επιχειρήσεις, των οποίων τα επενδυτικά σχέδια υλοποιούνται σε έναν από τους κλάδους Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) και αγροδιατροφής
  • Επιχειρήσεις, οι οποίες επιτυγχάνουν αυξημένη προστιθέμενη αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ
  • Επιχειρήσεις, των οποίων το υπαγόμενο επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται σε Β.Ε.ΠΕ.,Ε.Π.Ε.Π.Ε.Β.Ο.,Θ.Υ.Κ.Τ. και δεν αφορούν σε εκσυγχρονισμό ή επέκταση υφιστάμενων δομών της ενισχυόμενης επιχείρησης.
  • Επιχειρήσεις των οποίων το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται στις ειδικές περιοχές, οι οποίες αναφέρονται στο σχετικό Παράρτημα του ν.4399/2016 (Ορεινές, Μειονεκτικές, Πληθυσμιακή μείωση, Παραμεθώριες, Νησιωτικές, με ιδιαίτερα αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές)

Για να μπορεί μια επιχείρηση να αιτηθεί την ενίσχυση της επιχορήγησης στο Καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας, θα πρέπει να κατηγοριοποιηθεί σε μία τουλάχιστον από τις παραπάνω περιπτώσεις.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΠΟΒΟΛΩΝ

Από 27 Δεκεμβρίου 2018 έως 29 Μαρτίου 2019.

 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Το επενδυτικό σχέδιο ολοκληρώνεται με την υλοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου και με την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης, εντός της ορισθείσας στην απόφαση υπαγωγής προθεσμίας, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) έτη από την ημερομηνία δημοσίευσης της ως άνω απόφασης. Η προβλεπόμενη στην απόφαση υπαγωγής προθεσμία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να παραταθεί άπαξ έως δύο (2) έτη κατ’ ανώτατο όριο.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα βασικά σημεία του καθεστώτος ενίσχυσης της "Γενικής επιχειρηματικότητας" που είναι σε ισχύ:

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Δικαιούχοι Στην κατηγορία αυτή, δεν υφίστανται περιορισμοί μεγέθους και ηλικίας, ενώ είναι δυνατή η υπαγωγή σχεδόν όλων των νομικών μορφών επιχειρήσεων (ατομικές, εμπορικές, αλλά και συνεταιριστικές επιχειρήσεις), υφιστάμενων ή υπό σύσταση
Είδη Ενισχύσεων
  • Επιχορήγηση: Συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου
  • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης: Συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνάπτεται για την απόκτηση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού και προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησης αυτών που εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις. Η επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επτά (7) έτη.
  • Φορολογική απαλλαγή: Συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, αφαιρουμένου του φόρου του νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται ή αναλαμβάνονται από τους εταίρους.
  • Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης: Συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο και οι οποίες δεν λαμβάνουν καμία άλλη κρατική ενίσχυση.
Ποσοστό Ενίσχυσης Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται εώς και 55% ανάλογα με την περιφέρεια εγκατάστασης της προτεινόμενης επένδυσης βάσεις του υπό αναθεώρηση ΧΑΡΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ που είναι σε ισχύ από 01/01/2017
Εντάσεις & ύψη ενισχύσεων
  • Επιχορήγηση: Παρέχεται στο 70% των ανώτατων επιτρεπόμενων εντάσεων ενίσχυσης, μόνο για τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στις Ειδικές Κατηγορίες Ενισχύσεων
  • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης: Παρέχεται στο 100% των ανώτατων επιτρεπόμενων εντάσεων ενίσχυσης
  • Φορολογική απαλλαγή: Παρέχεται στο 100% των ανώτατων επιτρεπόμενων εντάσεων ενίσχυσης
  • Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης: Παρέχεται στο  100% των ανώτατων επιτρεπόμενων εντάσεων ενίσχυσης.
Χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων Από 27 Δεκεμβρίου 2018 έως 29 Μαρτίου 2019
Διαθεσιμος Προϋπολογισμός Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου καθεστώτος ανέρχεται στα 350 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκ. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή της επιχορήγησης και τα 210 εκ. ευρώ με τη μορφή της φοροαπαλλαγής.
ΦΕΚ Εδώ μπορείτε να δείτε το ΦΕΚ