Investment Programms

Get informed of the investment programs that are announced regularly.
Παράταση έως 28 Φεβρουαρίου για την υποβολή φακέλου τεκμηρίωσης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου στα καθεστώτα ''Γενική Επιχειρηματικότητα'' και ''Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ''

Παράταση έως 28 Φεβρουαρίου για την υποβολή φακέλου τεκμηρίωσης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου στα καθεστώτα ''Γενική Επιχειρηματικότητα'' και ''Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ''

Για τη διευκόλυνση του μεγάλου αριθμού επενδυτών που υπέβαλλαν αίτηση στα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου: «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ», ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, ενέκριναν την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή φακέλου τεκμηρίωσης. Η νέα προθεσμία είναι η 28η Φεβρουαρίου.

Εξαιρετικά θετική είναι μέχρι στιγμής η ανταπόκριση του κοινού στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017, οπότε και έληξε η ημερομηνία υποβολής του αρχικού σταδίου (1ο στάδιο αίτησης υπαγωγής) υποβολής προτάσεων επενδυτικών σχεδίων.

Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς:

- Έχουν υποβληθεί 821 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 2,2 δις ευρώ.

- Το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών σχεδίων (41,3%) αιτούνται φορολογικής απαλλαγής, ενώ τα υπόλοιπα αιτούνται επιχορήγησης, leasing ή ενίσχυσης μισθολογικού κόστους.

- Το 65% των επενδυτικών σχεδίων και το 51,3% του συνολικού ύψους των επενδύσεων αφορούν τη βιομηχανία (κυρίως τον κλάδο της αγροτοδιατροφής) και μικρός αριθμός επενδύσεων τα logistics.

-Τα επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό αποτελούν το 35% των επενδυτικών σχεδίων και το 48,7% του συνολικού ύψους επενδύσεων.

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα ανοίξουν άλλα δύο καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου (καινοτομίες και cluster) και άλλα δύο ακόμη μέχρι το τέλος Απριλίου (ολοκληρωμένα χωρικά κλαδικά και funds).

Κλικ εδώ να δείτε μια πρώτη ανάλυση.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί  στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο (Ν. 4399/2016) 821 επενδυτικές προτάσεις. Αριθμός που ξεπέρασε κατά πολύ τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της ηγεσίας του Υπουργείου, ιδίως ως προς τις υποβολές επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα "Γενική Επιχειρηματικότητα" και "Νέες ανεξάρτητες ΜμΕ". Ο κ. Παπαδημητρίου και ο κ. Χαρίτσης έχουν ήδη ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη διαδικασία αύξησης του προϋπολογισμού των συγκεκριμένων καθεστώτων, προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών, χωρίς βεβαίως να μειωθεί ο προϋπολογισμός των λοιπών καθεστώτων του νόμου.