Επιδοτούμενα Προγράμματα

Ενημερωθείτε για τα επιδοτούμενα προγράμματα που προκηρύσσονται ανά τακτα χρονικά διαστήματα.

Δεύτερη (2η) προκήρυξη καθεστώτος ενισχύσεων «Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ» του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016

Δεύτερη (2η) προκήρυξη καθεστώτος ενισχύσεων «Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ» του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η αποφάση της 2ης προκήρυξης του καθεστώτος "ΝΕΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΜΜΕ", του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016. Με την δημοσίευση του ΦΕΚ καθίσταται πλέον δυνατή ή υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο παραπάνω καθεστώς ενίσχυσης. Το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων είναι από 04/04/2018 μέχρι 30/06/2018.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα βασικά χαρακτηριστικά του εν λόγω καθεστώτος ενίσχυσης:

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΚΑΘΕΣΤΩΣ "ΝΕΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΜΜΕ" (Ν.4399/2016)
Στόχος Στόχος του καθεστώτος είναι η παροχή ενός πλήρους πλαισίου κινήτρων με βασικό στόχο τη δημιουργία νέων ανεξάρτητων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε νεοσύστατες ή σε υπό ίδρυση ανεξάρτητες ΜΜΕ που προτίθενται να πραγματοποιήσουν αρχική επένδυση σε κάποιον από τους επιλέξιμους κλάδους του νόμου
Δικαιούχοι Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που είναι νέες. Ως «Νέες ΜΜΕ» λογίζονται οι υπό σύσταση ή νεοσύστατες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εφόσον δεν έχει παρέλθει επταετία από την ημερομηνία καταχώρισής τους στο Γ.Ε.Μ.Η. και δεν έχουν συσταθεί μέσω συγχώνευσης, εκτός εάν η καθεμία από τις συγχωνευθείσες εμπίπτει στον περιορισμό της επταετίας.
Είδη Ενισχύσεων

Στα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο παρόν καθεστώς ενισχύσεων παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων:

  • Φορολογική απαλλαγή: Συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, αφαιρουμένου του φόρου του νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται ή αναλαμβάνονται από τους εταίρους.
  • Επιχορήγηση: Συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου
  • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης: Συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνάπτεται για την απόκτηση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού και προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησης αυτών που εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις. Η επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επτά (7) έτη.
  • Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης: Συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο και οι οποίες δεν λαμβάνουν καμία άλλη κρατική ενίσχυση.
Ποσοστό Ενίσχυσης Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται εώς και 55% ανάλογα με την περιφέρεια εγκατάστασης της προτεινόμενης επένδυσης βάσεις του ΧΑΡΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
Εντάσεις & ύψη ενισχύσεων
  • Φορολογική απαλλαγή: Παρέχεται στο 100% των ανώτατων επιτρεπόμενων εντάσεων ενίσχυσης
  • Επιχορήγηση: Παρέχεται στο 70% των ανώτατων επιτρεπόμενων εντάσεων ενίσχυσης, εξαιρουμένων των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στις Ειδικές Κατηγορίες Ενισχύσεων (Παράρτημα Ειδικές περιοχές), για τα οποία το ποσοστό επιχορήγησης ορίζεται στο 100% της ανώτατης επιτρεπόμενης ενίσχυσης
  • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης: Παρέχεται στο 100% των ανώτατων επιτρεπόμενων εντάσεων ενίσχυσης
  • Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης: Παρέχεται στο  100% των ανώτατων επιτρεπόμενων εντάσεων ενίσχυσης.
Επιλέξιμες δαπάνες

Ως επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων νοούνται οι κάτωθι:

  • Επενδυτικές δαπάνες σε Ενσώματα στοιχεία ενεργητικού
  • Επενδυτικές δαπάνες σε Άυλα στοιχεία ενεργητικού
  • Το Μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου για περίοδο 2 ετών από την δημιουργία κάθε θέσης.
  • Λοιπές δαπάνες όπως: i) Επενδυτικές δαπάνες για Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, ii) Δαπάνες εκκίνησης για τις υπό ίδρυση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, iii) Δαπάνες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης, iv) Δαπάνες για αυτοπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, v) Δαπάνες για αποκατάσταση μολυσμένων χώρων
Χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων Από 04/04/2018 μέχρι 30/06/2018.
Συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος ανέρχεται σε εκατόν πενήντα εκατομμύρια (150.000.000) ευρώ, εκ των οποίων τα εκατόν είκοσι εκατομμύρια (120.000.000) ευρώ που αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα τριάντα εκατομμύρια (30.000.000) ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.
Μπορείτε να δείτε το ΦΕΚ της 2ης προκήρυξης  του καθεστώτος "ΝΕΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΜΜΕ" εδώ